Asbest werd ook veel gebruikt op onzichtbare plaatsen en in producten of materialen die niet direct gelinkt worden aan asbest. Deze materialen zijn echter vrij gevaarlijk omdat de asbestvezels vrij snel vrijkomen. Wat is losgebonden asbest?
Wat is niet-hechtgebonden asbest?
Bij losse asbest, losgebonden of niet-hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels niet vastgemaakt aan een ander materiaal of product. Waar je bijvoorbeeld asbestcement geen vrije asbestvezels hebt, heb je dat bij losse asbest wel.
Toepassing losgebonden asbest in huis
De meeste losse asbest is geweven of geperst en vind je terug bij toepassingen die dienden geïsoleerd worden zoals:
- waterleidingen;
- afvoerleidingen;
- elektriciteitskabels & snoeren;
- kacheluitlaten; (geperst asbest karton)
- vinyl vloerbekleding; (meestal het onderste deel van de bekleding)
- asbestkoord; (bijvoorbeeld aan de deurtjes van stookketels of cv-ketels)
- pakkingsmateriaal; (bijvoorbeeld isolerende platen rond een schouw op de zolder)
- asbestkarton;
- spuitasbest;
- …
Vroeger was er echter ook veel niet-hechtgebonden asbest te vinden in textiel zoals brandbestendige handschoenen of brandwerende kledij.
Is losse asbest gevaarlijk voor de gezondheid?
Dat is het zeker. Net zoals alle andere asbestproducten of materialen.
Bij losse asbest heb je het bijkomende nadeel dat de asbestvezels sneller loslaten en in de lucht vrijkomen bij gebruik of beweging dan bij hechtgebonden asbest. Zeker bij toepassingen waar de asbestvezels gevlecht is en niet verwerkt, is er 100 procent zekerheid van rondzwevende asbestvezels bij gebruik.
Let ook op bij het opruimen van oude werkmaterialen
Moet je ergens opruimen op zolder of garage en je weet dat het werkmateriaal gefabriceerd is voor 1990 dan neem je best geen risico’s en draag je preventief een mondmasker. De kans bestaat dat je asbestproducten tegenkomt in de vorm van handschoenen, tabe, koorden, kabeltjes, isolatiemateriaal, … Allemaal kleine materialen die lang in een koffer kunnen blijven liggen.
Neem bij oude producten nooit risico’s en gooi alles weg. De kans dat hun werking nog optimaal is, is klein. Als je denkt dat deze producten asbest bevatten moet je ze naar het recyclagepark brengen en zeker niet zomaar tussen het restafval gooien.
De verborgen asbestplekjes
Vroeger was men wel eens inventief met het gebruiken van materialen die reeds aanwezig waren in huis. Let dus ook op plaatsen die niet vermeld staan in asbestfolders als mogelijke asbesthaarden. Enkele voorbeelden zijn:
- BBQ die versterkt zijn met koorden of brandbestendige platen;
- kippenhokken;
- tuinboorden; (golfplaten, asbestplaten, … )
- isolatie rond buitenkraantjes;
- afdekking van putjes;
- zelfgemaakte afvoeren, putjes, hokjes, …
Alles wat voor 1990 aanwezig was in de woning moet je als verdacht beschouwen. Dit is een overdreven maar gezonde houding. Beter zeker dan een product met asbest nog eens 10 jaar extra te laten rondslingeren.
Moet losse asbest zo snel mogelijk verwijderd worden?
Jazeker want als de losse asbest zich bijvoorbeeld in een ruimte bevindt waar luchtverplaatsing is, kunnen er asbestvezels opvliegen ook al wordt het asbestproduct niet aangeraakt of gebruikt. Dit wil zeggen dat er de asbest steeds een gevaar is voor de gezondheid.
Mag ik zelf losse asbest verwijderen?
Neen. Het gevaar op blootstelling is te groot ook al draag je beschermende kledij en volg je alle logische maatregelingen van asbestverwijdering.
Er is een erkende asbestverwijderaar nodig met het juiste materiaal en ervaring (attesten, opleidingen,… ) om de niet-hechtgebonden asbest te verwijderen.
Ook zal de erkende firma het asbestafval moeten meenemen.
Betreft het kleine gebruiksvoorwerpen zoals handschoenen dan mag je dat in een plastic zak steken alvorens beter te verpakken en af te voeren. Kom je nooit in de buurt dan is het beter om het voorwerp te laten liggen en te wachten op de erkende asbestverwijderaar.