Asbesthoudend isolatiemateriaal is een mengeling van plaaster en asbest. Aangezien de plaaster enkel aan de bovenkant of buitenkant een bedekking bevat is asbesthoudende isolatie niet hechtgebonden en dus gevaarlijk.
Waar vind je asbesthoudende isolatie?
Asbest in isolatie was voor 1980 vrij standaard omwille van de goede isolerende kracht samen met een goedkope prijs. Je zal dus in veel ruimtes en rond veel objecten asbesthoudende isolatie vinden.
In de meeste gevallen zie je de asbestisolatie rond objecten die warm moeten blijven, niet warm mogen worden of warmte transporteren:
- radiatoren;
- ventilatiekanalen;
- warmtereservoirs of boilers;
- expansievaten;
- waterleidingen; (warm water)
Het asbest zit meestal in de buitenste pleisterlaag van de isolatie en heeft een beton- of cementachtige, grijze kleur. Let er wel op dat asbesthoudende isolatie eenvoudig te overschilderen is en dus ook wit, beige of andere kleur kan zijn.
Asbestisolatie herkennen: niet eenvoudig
Asbesthoudende isolatie is moeilijk te onderscheiden met niet-asbesthoudende isolatie. Te meer omdat met vroeger veel organische materialen gebruikte in isolatie zoals stro of dierenharen.
Het komt er op aan om bij twijfel een erkend asbestlabo in te schakelen en de testen af te wachten alvorens de werken verder te zetten. Bevat de isolatie asbest dan mag je deze niet zelf verwijderen omdat de asbest niet hechtgebonden is.
Onderzoek
Ben je niet zeker dat je te maken hebt met asbest, laat dan een asbestdeskundige langskomen. Deze zal een asbestonderzoek uitvoeren op de buizen en een asbestattest verschaffen.
Asbestisolatie verwijderen enkel door erkende asbestverwijderaars
Niet-hechtgebonden asbest mag enkel door erkende asbestverwijderaars verwijderd worden. Dit is omdat er speciale voorzorgen moeten genomen worden in de ruimte. Ook de verwijderaars zelf moeten de nodige voorzorgen nemen.
Het is ook onmogelijk om de asbesthoudende isolatie te verwijderen zonder dat er asbestvezels vrijkomen. Een onmogelijke klus voor een doe-het-zelver of niet erkende aannemer.
Niet hechtgebonden asbest verspreidt zich héél snel bij verkeerde manipulatie in de omliggende ruimtes en kan jaren aanwezig blijven.
Hoe gevaarlijk is asbesthoudende isolatie?
Asbestisolatie is niet gevaarlijk zolang deze in goede staat verkeert en je niet zelf probeert de isolatie te verwijderen.
Vanaf het moment dat de asbestisolatie in slechte staat verkeert of je start met renovaties wordt het gevaarlijk. Op dat moment kunnen er asbestvezels in de lucht vrijkomen en zich verspreiden. Deze vezels zijn dan nog moeilijk te verwijderen en zullen voor een lange tijd in de kleinste kieren en gaten kruipen. Als ze dan opwaaien kunnen ingeademd worden en dit is het moment dat asbest gevaarlijk voor je gezondheid.
Mag asbesthoudende isolatie blijven liggen?
Op zich is het niet verboden om asbesthoudende isolatie in je woning te hebben maar aangezien de isolatie rond leidingen of andere objecten zit die wel vernieuwd dienen te worden zal je niet anders kunnen dan de asbestisolatie te laten verwijderen.
Plan je pas volgend jaar een renovatie of verbouwing dan is het raadzaam om de asbestisolatie nog wat te laten hangen en een asbestinventaris op te maken. Zo krijg je zicht op de planning en kosten van de asbestverwijdering. Stel je dit uit zal je project sowieso vertraging oplopen.
Prijs asbestisolatie laten verwijderen
Als je het ongeluk hebt om asbestisolatie rond je verwarmingsbuizen te hebben, dan betaal je al gauw 100 euro per lopende meter.
Ben je niet zeker of je maken hebt met asbest, laat dan een asbestattest opmaken.