Naast de alom bekende asbesthoudende golfplaten heb je ook de asbesthoudende leien op daken of gevels. Aangezien dat leien met asbest in grotere volumes gebruikt werden in een woning is dit moeilijker te verwijderen en is er ook meer oppervlakte te renoveren…
Wat zijn asbesthoudende leien op een dak?
Je hebt twee soorten leien die gebruikt worden in de bouw: natuurleien en kunstleien. De natuurleien bestaan 100 procent uit natuursteen. De kunstleien worden meestal gefabriceerd uit vezelcement. Deze kunstleien worden nog steeds veel gebruikt omwille van hun stevigheid en ze zijn ook beduidend goedkoper dan natuurleien.
Tot 1998 was het toegelaten om in kunstleien asbestvezels te verwerken. Deze asbestleien waren net iets sterker en meer brandbestendig dan andere kunstleien. De prijs van kunstleien en leien met asbest waren vergelijkbaar.
Leien met asbest vind je ook aan gevels
Het is fout om te denken dat je leien met asbest enkel op een dak vindt. Vroeger werden kunstleien ook af en toe gebruikt om een gevel te bekleden. Zo kreeg je asbest in de gevels.
Hoe herken je asbesthoudende leien
Heb je een dak met kunstleien en is dit dak voor 1990 geplaatst dan mag je er zeker van zijn dat het kunstleien met asbest zullen zijn. Is je dak met kunstleien uit de periode 1990 tot 1998 dan dien je te kijken naar de uitvoering en fabrikant. Geeft dit geen zekerheid kan je het dak met leien verwijderen net zoals je dit zou doen met asbestleien of je vraagt een test aan bij een erkend asbestlabo.
Asbesthoudende leien zijn grijs van binnen maar werden veelal zwart of rood geschilderd. Je merkt dus niet veel verschil aan de buitenkant met andere kunstleien. Je beste leidraad is dus de fabrikant en het fabricagejaar.
Zijn leien met asbestvezels gevaarlijk?
Leien met asbestvezels zijn van het soort hecht-gebonden asbest. Dit wil zeggen dat de leien met asbest enkel gevaarlijk zijn als ze in slechte staat verkeren of gebroken worden.
Dus je kan stellen dat er voor asbestleien geen direct gevaar is voor je gezondheid maar je weet natuurlijk nooit wat er met je dak gebeurt tijdens een storm of als er personen op het dak lopen.
Asbesthoudende leien verwijderen: zelf doen of via erkende asbestverwijderaar?
Het is niet verboden om asbesthoudende leien zelf te verwijderen. Het probleem is echter dat bij het ontbreken van de juiste techniek en materiaal er alsnog veel asbestvezels in de lucht en omliggende objecten komt zoals gazon, grond, planten, … Na verloop van tijd waaien deze asbestvezels weer op en worden ingeademd. Ook stromen er vezels richting waterput waar ze nog jaren in circulatie kunnen zijn.
Wil je dus zelf je leien met asbest verwijderen? Volg dan een cursus over asbest verwijderen, koop voldoende beschermende kledij en neem alle verplichte voorzorgsmaatregelingen. Hou er ook rekening mee dat het afvoeren van de asbestleien naar een recyclagepark geen eenvoudige klus is en natuurlijk ook geld kost. Vervoer onder geen beding de asbestleien in je eigen wagen.
Samengevat: je mag zelf een asbestdak verwijderen maar het is beter en veiliger van niet.
Leien dak vervangen of renoveren
Als je asbestdak aan vernieuwing toe is, laten sommigen een overdak plaatsen over de asbesthoudende leien. Dit is echter het probleem verschuiven naar later en het gevaar van de aanwezige asbestvezels blijft. Het kan best zijn dat binnen 10 of 20 jaar alle asbest sowieso dient verwijderd worden en dan zit je met een veel hogere kost en langere werken.
De beste opties is dus om de asbestleien direct te vervangen. Merk je dat de rest van je dak niet in de best staat is of er was ook asbest aanwezig (asbestplaten, asbestkarton, asbestpleister, … ) dan dien je het dak volledig te renoveren.
Bij deze renovatie of verbouwing heb je twee keuzes:
- je laat afzonderlijk een erkende asbestverwijderaar komen en een aannemer
- je zoekt een aannemer met een geldig attest als erkende asbestverwijderaar
Afhankelijk van de grote van je dak, de werkzaamheden en locatie van de woning zal optie 1 of optie 2 de beste zijn. Renoveer je niet enkel het dak? Dan laat je best een afzonderlijke offerte opmaken voor asbest te verwijderen.
Leien met asbest: recyclagepark
Je mag hechtgebonden asbest zelf naar het recyclagepark brengen. Hoeveel dat kost hangt af van gemeente tot gemeente. Wel is het overal zo dat je enkele regels dient te volgen:
- goed verpakken tijdens vervoer om stofvorming te voorkomen
- gebruik de speciale asbestzakken bij voorkeur
- aanmelden bij aankomst
Vraag steeds een bewijs of hou je etiket goed bij na het verlaten van het containerpark. Dit is je garantie voor later. Bij eventuele vragen of problemen kan je aantonen dat je de asbest reglementair gestort hebt.
Leien dak met asbest ontmossen: mag dat?
Er mogen op een asbesthoudend dak geen werken werken uitgevoerd worden die de leien beschadigen of verleggen. Daken ontmossen beschadigd de leien lichtjes omwille van de hogedrukreiniging plus zitten er reeds asbestvezels in het mos. De enige opties is het mos te laten liggen of je dak te vernieuwen.
Zonnepanelen op een asbestdak of asbesthoudende leien
Het plaatsen van zonnepanelen op een dak vergt enkele aanpassingen aan je dak (boorgaten, hechtingspunten, … ) en dit kan niet zonder het beschadigen van de leien. Het plaatsen van zonnepanelen op een asbestdak is dus verboden.
Gelukkig haal je via zonnepanelen de kost van een nieuw dak er sneller uit dan anders.