Denk je of ben je zeker dat er asbest in huis aanwezig is? Dan moet de asbest best zo snel mogelijk verdwijnen. Of je asbest zelf mag verwijderen of een erkend asbestverwijderaar dient ingeschakeld worden, lees je hier.
Wanneer wordt asbest meestal verwijderd?
Asbest in je woning is meestal geen acuut probleem. Wel let je op volgende zaken om de timing in te stellen.
Soort asbest | Staat asbestvezel | Actie |
Niet-hechtgebonden | Asbest is los | Direct verwijderen |
Hechtgebonden asbest | Asbest is vast | Verwijderen op termijn |
Semi-hechtgebonden | Vast in slechte staat | Direct verwijderen |
Niet iedereen weet natuurlijk wanneer het vaste asbest of losse asbest betreft. Iedereen kent asbest van de golfplaten en dakpannen maar er kan ook asbest in voegen, stopverf van ramen, lijm voor je vinylvloer… zitten. Bij twijfel laat je best een gespecialiseerde asbestfirma komen voor een asbestinventaris of neem je preventief voorzorgen door een test te laten afnemen in een erkend labo.
Ben je niet zeker? Regel dan een thuisbezoek met een gespecialiseerde firma voor een onderzoek.
Preventief asbest verwijderen: beter nu dan later
Zelfs als je niet van plan bent om te verbouwen of te renoveren, kan je best de woning asbestvrij maken. Zelfs als het gaat over de zogezegde vaste asbest in bijvoorbeeld dakpannen of golfplaten. Deze materialen worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden en zure regen. De samenstelling verweert en de asbestvezels komen los te zitten aan de oppervlakte. Hierdoor komen de asbestvezels in de grond, water en lucht. Zeker in de zone rond de platen (afdruipzone) kunnen hoge concentraties ontstaan.
Vandaar dat je in veel situaties beter het asbest preventief verwijdert. Zo ben je vrij van risico en zal je ook later geen problemen meer ondervinden met het asbestattest bij verkoop van je woning.
Stappenplan voor asbest te verwijderen
Asbest verwijderen doe je niet zo maar. Je kan dit best goed plannen en de mogelijkheden doornemen.
Inventariseren
Eerst en vooral begin je met het inventariseren van de mogelijke plaatsen in je woning waar asbest kan zitten. Dit noemt men de asbestinventaris. Als je het zelf doet heeft dit enkel waarde voor jezelf en eventuele offertes voor asbest te verwijderen. Dit komt omdat een echte asbestinventaris aan bepaalde voorwaarden moet voldoen zoals het omvatten van een stappenplan en extra advies.
Asbest laten testen
Als je eenmaal de plaatsen aangeduid hebt waar er mogelijk asbest zit, is de volgende stap zekerheid verkrijgen of het al dan niet over asbest gaat. Ben je 90 procent zeker dan beschouw je dit als 100 procent zeker en dien je de asbest te verwijderen op een veilige manier. Ben je niet echt zeker dan laat je het materiaal testen in een erkend asbestlabo. Vraag aan het labo wat de best mogelijke manier is om de stalen asbest door te sturen. Ook de manier waarop je stalen neemt, is belangrijk. Het staal heeft best de grootte van een suikerklontje.
Opgelet: ook asbeststalen neem je met de nodige voorzieningen. Bescherm jezelf en draag een mondmasker en een wegwerpoverall.
Mag ik zelf asbest verwijderen?
Ja, maar niet alle asbestsoorten en met de nodige voorzorgsmaatregelingen.
Wat de soorten asbest betreft kunnen we kort zijn: enkel vaste asbest (hechtgebonden asbest) mag je zelf verwijderen. Alle andere soorten asbest, dus ook vaste asbest in slechte staat), mogen enkel verwijderd worden door een gespecialiseerde firma.
Als je zelf aan de slag gaat om asbest te verwijderen, dien je een aantal stappen te ondernemen om jezelf te beschemen:
- draag een mondmasker; (FFP3)
- draag een overall, zorg dat alle goed toe zit;
- alle gedragen kleding en schoenen direct na de klus afspoelen en wassen;
- maak alle toegangswegen toe;
- de asbest zo snel mogelijk verpakken en afdekken;
- gebruik geen elektrische apparaten zoals slijpschijven of boren;
- maak zo weinig mogelijk stof;
- demonteer rustig en veilig;
- …
Asbest naar het recyclagepark brengen
Enkel asbest dat je zelf hebt verwijderd mag je naar het containerpark of recyclagepark brengen. Dit zal dus sowieso vaste asbest betreffen. Let op volgende zaken voor je transport richting containerpark:
- asbest afzonderlijk aanbieden;
- afgedekt transporteren;
- verpakt in asbestbacks of zakken;
- …
Kleine hoeveelheden asbest kan je gratis wegbrengen. Grotere hoeveelheden zijn betalend. Raadpleeg het recyclagepark of je gemeente voor extra informatie en prijzen.
Lees meer over asbest naar het containerpark brengen
Toch beter een erkend asbestverwijderaar inschakelen?
Asbest verwijderen houdt altijd een gezondheidsrisico in. Hoe klein deze ook mag zijn. Daarom raden wij aan om enkel zelf kleine hoeveelheden vaste asbest zoals bij een kippenhok, bloembak of losse asbestpannen te verwijderen. Alle andere toepassingen laat je best over aan een erkende asbestverwijderaar.