Asbest is een wondermiddel. Alleen weten we sinds enkele decennia dat dit wondermiddel ook gevaarlijk is voor de gezondheid. Ook in en rond ventilatiekanalen en luchtkanalen werd asbest gebruikt. Lees waar je asbest in ventilatiekanalen vindt en hoe je asbesthoudende kanalen verwijderd.
Waarom werd asbest gebruikt in luchtkanalen en ventilatiekanalen?
Asbest is een goedkoop en sterk product. Logisch dat het vroeger voor zowat elke toepassing in aanmerking kwam.
Als we specifiek naar ventilatiekanalen en luchtkanalen kijken, dan merken we dat asbestvezels gebruikt werden om verder te isoleren en te dichten.
Welk soort asbest in ventilatiekanalen?
Hier knelt het schoentje: je kan zowel hechtgebonden asbest als niet hechtgebonden asbest vinden in ventilatiekanalen en luchtkanalen. Het soort asbest dat gebruikt werd, hangt af van de toepassing.
Bestaat een deel van de kanalen uit asbestcement dan is het hechtgebonden en kan je dit kanaal eventueel zelf verwijderen en naar een recyclagepark brengen.
Maar 90 procent van de asbestvezels zullen van het type niet-hechtgebonden zijn. Enkele voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest die je kan terugvinden in luchtkanalen en ventilatiekanalen:
- asbestkarton
- asbestpleister of asbest stucwerk
- geweven asbest (koorden, balgen, … )
- spuitasbest
Alle bovenstaande toepassingen met asbest zijn héél gevaarlijk voor de gezondheid omdat de asbestvezels snel in de lucht vrijkomen.
Mag ik asbesthoudende kanalen laten staan of hangen?
In veel gevallen worden de kanalen verstopt door gyproc aan te brengen of extra te fixeren met purschuim. Dit is het probleem echter uitstellen naar later en bij nieuwe verbouwingen of renovaties kan de kost veel hoger komen te liggen omdat de asbest verwijderen steeds duurder zal worden (dit vooral door de kost van afvoeren naar gespecialiseerde recyclageparken)
Bij een voorkoop van de woning is een asbestattest verplicht om te melden of je woning asbest bevat of niet. De aanwezige asbest zal dus de waarde van je huis mee bepalen.
Luchtkanalen met asbest verwijderen
Laat je de luchtkanalen of ventilatiekanalen vernieuwen en dus de aanwezige asbest verwijderen dan mag je dit enkel zelf doen als het om hechtgebonden asbest gaat. In de meeste gevallen is dit niet het geval en dient een erkende asbestverwijderaar te komen. Vraag hiervoor voldoende offertes aan. Duidt ook aan waar je denkt dat asbest verwerkt is en in welke toepassing of vorm de asbestvezels zich bevinden.