Asbest in schoorstenen herkennen en verwijderen
Velen herkennen de cementen buizen die uit oude schouwen steken en beseffen dat deze asbestvezels kunnen bevatten. Asbest in schoorstenen kwam echter op meerdere plaatsen voor dan enkel de afvoerbuis…
Waar vind je asbest in je schouw?
Zoals we reeds aanhaalden, vind je asbest in de afvoerpijp die uit de schoorsteen steekt. Deze pijp werd gemaakt van asbestcement en is van het soort hechtgebonden.
Je vind in de schoorsteen echter ook asbestplaten. Deze asbestplaten uit cement werd gebruikt als brandwerend materiaal aan de kachel, in de schoorsteen en eventueel andere afvoer of toevoerkanalen.
In sommige gevallen werd ook spuitasbest gebruikt om gaten te vullen of asbestkoord om een koppeling tussen buizen af te werken.
Zaak is dus om niet zomaar snel snel te werk te gaan als je denkt dat er asbest in je schouw zit. Enkel de schoorsteen en bijhorende pijp afbreken is echt wel te kort door de bocht.
Volg het volledige traject van de schouw en inventariseer alle mogelijke plaatsen. Ook aan de buitenkant van de schouw kunnen asbestvezels zitten (isolatieplaten, afdichting, pleister, stucwerk, … )
Is je schoorsteen en schouw van voor 1995 dan doe je er best aan om alles te controleren op de aanwezigheid van asbest.
Hoe herken is asbest in mijn schoorsteen?
Asbest herkennen in de schoorsteen is een lastige klus. Natuurlijk kan je de afvoerpijp van de schouw preventief beschouwen als asbesthoudend. Maar wat met de andere toepassingen?
Je werkt bij asbest in de schoorsteen best volgens een vast stramien:
- stel een asbestinventaris op;
- bij twijfel schakel je een erkend asbestlabo in;
- verwijder alle zichtbare hechtgebonden asbest aan en rond de schoorsteen;
- verwijder resterende asbesthoudende materialen van de schouw tijdens een renovatie of verbouwing;
1. Stel een asbestinventaris op
Het opstellen van een inventaris met daarin alle plaatsen die asbest bevatten is de eerste stap en geeft iedereen ook zekerheid waar de asbestvezels zich bevinden. In deze asbestinventaris staat ook een tijdslijn wanneer de asbest moet verwijderd worden.
2. Schakel een erkend asbestlabo in voor verder onderzoek
Twijfel je of bepaalde toepassingen al dan niet asbestvezels bevatten? Neem dan een staal van de toepassing en stuur deze naar een erkend asbestlabo. Voeg de resultaten toe aan je asbestinventaris
3. Verwijder alle zichtbare hechtgebonden asbest aan en rond de schoorsteen
Is er asbest gevonden in je schoorsteen dan verwijder je best alle zichtbare asbesttoepassingen direct. Enkel als het over niet hechtgebonden asbest gaat dient u een erkend asbestverwijderaar in te schakelen.
Let er wel op dat de schouw in de meeste gevallen niet toegankelijk genoeg is om asbest in zijn geheel te verwijderen. Twijfel je of je deze klus zelf kan doen in alle veiligheid? Schakel dan sowieso een asbestverwijderaar in. Kies voor een aannemer met erkenning als je een verbouwing of renovatie voor ogen hebt.
4. Verwijder resterende asbesthoudende materialen van de schouw tijdens een renovatie of verbouwing
Heb je de zichtbare asbest preventief verwijderd? Perfect. De niet zichtbare asbesttoepassingen kan je verwijderen wanneer je een verbouwing of renovatie plant. Zo vermijd je onnodige kosten en heb je maar één maal de last van werken in je woning.