Als we over asbest in plafonds spreken dan moet je denken aan valse plafonds en plafondafwerking. Hoe herken je asbest in asbestplafonds en hoe verwijder je asbestvezels in je plafond.
Welke toepassingen van asbest vind je in je plafond?
Er zijn twee mogelijkheden waarop je asbestvezels kan vinden in je plafond.
De eerste mogelijkheid is als je een vals plafond hebt van voor 1998. Toen werden soms asbestplaten gebruikt om een plafond te verlagen of te egaliseren. We bedoelen hier niet de alom gekende golfplaten maar de platen die gemaakt zijn uit plaaster en asbestvezels bevatten. In veel gevallen van het type Pical-platen. Pical bevat bruine asbest (soms in combinatie met witte) en bevat tot wel 30% asbest. Het zijn broze platen die bijna een kartonachtige samenstelling hebben. Aan de achterkant zijn de platen gewafeld.
Een andere mogelijkheid om asbestvezels in je plafond te hebben, is als er gebruik gemaakt werd van asbesthoudende pleister.
Zijn deze asbest plafonds gevaarlijk?
Eigenlijk wel. Beide types, zowel de Pical-platen als de asbestpleister of asbest stucwerk, zijn van het type niet hechtgebonden asbest. Dit betekend dat de asbestvezels los liggen en eenvoudig kunnen lossen. In de Pical platen zit er zelfs meer dan 30% asbestvezels.
De asbest mag dan ook enkel door een erkende asbestverwijderaar verwijderd worden omdat de kans te groot is dat er asbestvezels in de lucht zouden komen. Daarna dwarrelen ze neer in de omgeving waar ze jarenlang een gevaar vormen voor de gezondheid. Hoe langer de blootstelling aan asbest, hoe gevaarlijker de asbestvezels zijn voor je gezondheid.
Mag ik de asbest laten hangen aan mijn plafond?
Neen. Aangezien het om niet hechtgebonden asbest gaat moet deze sowieso verwijderd worden. Het heeft eigenlijk ook geen enkele zin om de klus uit te stellen want binnenkort heeft iedere woning een asbest attest nodig.