Heb je een vermoeden dat er een asbest onderdak ligt dat moet vervangen worden, bij bijvoorbeeld een dakrenovatie? Wat doe je dan? Hoe herken je asbest onderdakplaten?
Asbest in dakmaterialen
Wanneer je in een huis woont dat voor 2001 is gebouwd of gerenoveerd, is de kans groot dat er asbest verwerkt werd. Tegenwoordig weten we natuurlijk dat deze stof schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om asbest te detecteren en te verwijderen als je het tegenkomt.
Wat is asbest precies?
Asbest is een stof die vroeger veel in bouwmaterialen werden gebruikt. Dat gebeurde vooral in dakbekleding en dakisolatie. Sinds 1998 is het niet meer toegestaan om asbesthoudende producten of bouwmaterialen te verhandelen, te produceren en te gebruiken. Ook in onderdakplaten werd veel asbest gebruikt. Een verschil binnen dit bouwmateriaal ligt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden onderdakplaten. Bij hechtgebonden platen gaat het vooral om asbestvezels die vast zijn door middel van bindmiddel. Dit soort onderdakplaten kan je vooral vinden in leiendaken en pannendaken.
Asbest is een gevaarlijke stof. Wanneer de vezels waaruit de stof bestaat namelijk vrijkomen en worden ingeademd, kan dat longschade en kanker veroorzaken. Deze vezels komen vooral vrij wanneer de asbest niet meer goed is, of als er wordt gewerkt aan een plek waar asbest zich begeeft zonder dat diegene dat weet. Het is daarom dan ook erg belangrijk, dat je je bewust bent van de aanwezigheid van asbest.
Hoe herken je asbest in het onderdak?
In principe is asbest onzichtbaar, het is namelijk zo klein dat je het met je blote oog niet kan zien. Het daarom dan ook lastig om plekken te herkennen waar asbest zich bevindt. Kleine dingen die hinten naar de aanwezigheid van asbest zijn bijvoorbeeld de structuur van een soort gewafelde honinggraad en de opbouw daarvan in meerdere laagjes. Toch ga je liever niet zelf op onderzoek uit om te zien of je asbest in huis hebt. Het is daarom het beste om een asbestexpert te bellen, of een gecertificeerd bedrijf dat weet hoe het asbest moet herkennen en dat het gelijk kan opruimen.
Hoe kan je asbest het best verwijderen?
De vraag is of het slim is om zelf asbest te verwijderen. Wanneer het onderdak niet aangetast of beschadigd is, is het niet nodig om het onderdak te vervangen. Het is in principe niet verplicht als particulier om asbest te verwijderen, maar we kunnen ons natuurlijk voorstellen dat je het liever niet in huis hebt. Zeker na verloop van tijd kan de asbest namelijk loskomen waardoor het alsnog een gevaar kan vormen. Asbest kan je laten verwijderen door een professionele asbestverwijderaar. Hoe dit wordt verwijderd hangt af van het soort materiaal waar het in zit, en de staat waarin de asbest zich bevindt. Wanneer de onderdakplaten niet beschadigd zijn, kan het gemakkelijk verwijderd worden door deze platen te verwijderen.
Zijn ze wel beschadigd? Dan wordt er een hermetische zone gecreëerd waarin de asbestverwijderaar in een beschermd pak voorzichtig alle deeltjes verwijderd. Met een mondmasker en beschermde kleding gaat de verwijderaar te werk. Daarbij komt ook nog een lift en container, waarmee het materiaal wordt afgevoerd.
Hoeveel kost asbest verwijderen? Asbest attest bij verkoop woning
Vanaf 23 november 2022 wordt het verplicht om een asbestattest te voegen bij de verkoop van de woning. Een asbest attest houdt in dat je bij de verkoop aangeeft of er asbest in de woning aanwezig is. Dat wordt gedaan aan de hand van een inspecteur of deskundige op het gebied van asbest, die de woning controleert op aanwezigheid van onder andere asbest in onderdaken. Blijkt het dat je asbest in huis hebt? Dan komt dat in het rapport te staan dat aan de kopers wordt gegeven. Tevens wordt daarin ook uitgelegd wat je ertegen kan doen en geven ze advies welke stappen je kan nemen tegen de asbest.