Asbestbloembakken herkennen
Vroeger werd asbest als wondermiddel aanzien en dus zo goed als overal gebruikt. Ook in sierobjecten zoals bloembakken werd asbest verwerkt. Zo herken je een asbest bloembak.
Waarom bloembakken maken met asbest?
Bloembakken die werden gemaakt met asbest waren lichter en steviger dan bloembakken die volledig uit cement werden vervaardigd. Je moet weten dat plastiek als toepassing nog niet zo lang op de markt is. Plastiek op basis van aardolie wordt pas in 1930 uitgevonden door scheikundigen. Voor particulier gebruik komt plastiek pas veel later op de markt en zelfs dan is beton vele malen goedkoper dan plastiek.
Asbestcement was 30 jaar geleden dus een logische en voordelige keuze om bloembakken te vervaardigen.
Hoe herken je asbestbloembakken?
Bloembakken met asbest zijn veel dunner en lichter dan betonnen bloembakken zonder asbest. In de meeste gevallen zijn deze bloembakken grijs maar je hebt ook enkele witte bloembakken.
Opgelet: velen denken dat deze bloembakken enkel voor buiten waren maar er zijn ook bloembakken met asbest die binnen werden gebruikt.
Hoe kan je een bloembak met asbest verwijderen?
Bloembakken met asbest doe je best direct weg naar het containerpark of recyclagepark.
Is het een kleine bloembak of bloempot dan neem je de medische voorzorgen om asbest te verwijderen (mondmasker, overall, handschoenen, …) en plaats de bloembak in een plastieken zak om hem zo naar het containerpark te brengen.
Als de bloembak te groot is om in een zak te plaatsen dan maak je eerst en vooral de bloembak nat zodat de asbestvezels minder snel kunnen opvliegen, en breng je de bloembak afgedekt naar het recyclagepark. Ook hier gebruik je de nodige voorzorgsmaatregelingen.
In geen enkel geval mag je de bloempot in stukken breken of afspuiten met druk. Is de bloembak te zwaar voor één persoon, dan roep je meerdere personen die elk ook een beschermende overall en mondmasker dragen.
De bloembak met asbest is beschadigd of in slechte staat?
Als de bloembak reeds in slechte staat verkeerd of hij is beschadigd dan liggen er sowieso asbestvezels bloot en mag je deze niet meer zelf verwijderen of naar het recyclagepark brengen. Twijfel je over de staat (broze maar niet stukke bloembak bijvoorbeeld)? Bel eerst even met je afvalmaatschappij om advies in te winnen. Anderzijds laat je een erkende asbestverwijderaar komen.